آرشیو مرداد ماه 1402

محصولات تک الکتریک در چند سال اخیر بازدهی خوبی نسبت به برندهای دیگر داشته و همین امر باعث شده به یکی از برندهای با کیفیت در زمینه تجهیزات تهویه مطبوع تبدیل شود

جمعه ۰۲ آذر ۰۳

تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت چیست؟

۷ بازديد
تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت چیست؟
تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت همواره برای کسانی که قصد خرید یک دستگاه سرمایشی برای محیط زندگی خود دارند، وجود داشته است. در ابتدا باید بدانیم هر دوی این سیستم ها از سیکل تبرید تراکمی همچون یخچال استفاده می کنند، و در نوع هوای خروجی آن ها تفاوتی وجود ندارد. برای مثال هوای خروجی یک دستگاه کولر آبی یا چیلر مرطوب تر از هوای خروجی یک سیستم کولر گازی یا اسپلیت است.
در این مقاله به طور کامل این دو سیستم را با هم مقایسه می‌کنیم تا شباهت‌ها و تفاوت‌های هر کدام را به خوبی درک کنید.

معرفی سیستم اسپلیت (کولر گازی)
تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت چیست؟

کولرهای گازی به دلیل استفاده از گاز مبرد برای خنک کردن هوا،با این عنوان شناخته می شوند. هرچند که جریان مبرد در مقطعی از سیکل برودتی این کولرها به شکل مایع می باشد. اساساً کولرهای گازی در دو نوع پنجره ای و دو پارچه (اسپلیت) عرضه می شوند. در کولرهای گازیِ پنجره ای، فرایند جذب گرمای اتاق و دفع آن در هوای بیرون از اتاق، توسط یک یونیت انجام می شود. اما در کولرهای گازیِ نوع اسپلیت، دو یونیت مجزا تعریف می گردد. یونیت خارجی که در محیط آزاد نصب شده و جریان مبرد را برای ایجاد برودت آماده می کند تا به سمت یونیت داخلی که درون اتاق قرار گرفته بفرستد. مبرد با دمای پایین در یونیت داخلی وارد کویلی بنام اواپراتور شده و این چنین گرمای اتاق را جذب می کند. مبرد گرم شده جهت دفع حرارت به یونیت خارجی بازگشته و این سیکل مجدداً تکرار می شود.

داکت اسپلیت چیست؟تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت چیست؟

همانطور که ذکر شد داکت اسپلیت نیز نوعی کولرگازی است و از لحاظ نوع خنک کردن هیچ تفاوتی در سیستم کارکردش با کولرگازی وجود ندارد.
سیستم داکت اسپلیت سیستمی است که از دو بخش جداگانه تشکیل شده است:
  • یونیت داخلی
  • یونیت خارجی
به یونیت خارجی آن اصطلاحا ((کندانسور یونیت)) می‌گویند که شامل کویل کندانسور، فن کندانسور و کمپرسور می‌باشد.
به یونیت داخلی (( اواپراتور یا هواساز)) گفته می شود. ارتباط بین یونیت داخلی و یونیت خارجی توسط لوله‌های مسی عایق شده صورت می‌گیرد.
بنابراین اولین تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت در ساختار یونیت داخلی آن هاست.
در کولرگازی پنل از نوع دیواری است و هوا را مستقیما به محیط وارد می کند. اما در داکت اسپلیت یونیت داخلی درون سقف کاذب نصب می شود و سپس از طریق کانال هوا را به همه جای محیط پخش می کند.
نحوه‌ی کارکرد آن به این صورت است که گاز در داخل کندانسور توسط کمپرسور متراکم و توسط فن گرمای آن کاسته شده و به مایع تبدیل میشود، این مایع توسط لوله های مسی به داخل اواپراتور انتقال پیدا کرده و در آن جا با پاشش به داخل کویل اواپراتور و کاسته شدن فشار از روی آن باعث سرد شدن کویل اواپراتور شده که با چرخش فن (اواپراتور) و انتقال گرما از محیط به فین‌های اواپراتور دمای محیط کاهش می یابد و گرمای محیط توسط گاز جذب و از طریق لوله‌های برگشت به کندانسور و کمپرسور انتقال می‌یابد و این سیکل به طور دائم و منظم ادامه پیدا می‌کند.

تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت چیست؟

در ادامه به ذکر تفاوت های این دو سیستم با یکدیگر می پردازیم :
1- تفاوت در نوع یونیت داخلی و محل نصب آن ها
همانطور که ذکر شد، یونیت داخلی در کولرگازی اسپلیت از نوع پنل دیواری است اما یونیت داخلی داکت اسپلیت که به آن هواساز داخلی نیز گفته می‌شود، از نوع پنل کانالی است که باید در سقف کاذب نصب شود.
2- تفاوت در مصرف برق 
هزینه مصرف برق سیستم های تهویه مطبوع یکی از پارامترهای مهم در زمان تصمیم گیری برای خرید است و مشتریان اغلب این موضوع را مد نظر قرار می دهند. بخصوص آنکه واحدهای مسکونی، اداری و تجاری مشمول تخفیف هزینه برق مصرفی نیستند و از طرفی در ساعات اوج مصرف (پیک لود) نیز تعرفه برق با بهای بیشتری محاسبه می گردد.
برق مصرفی دستگاه ها با توجه به کاتالوگ شرکت های سازنده اعلام می گردد که می تواند در برندهای مختلف تا حدودی متفاوت باشد. البته با بررسی دقیق تر کاتالوگ ها و طبق مستندات فنی اعلام شده توسط شرکت های تولید کننده، تفاوت قابل ملاحظه ای دیده نشده و قابل چشم پوشی نیز می باشد.
3- تفاوت در نوع پخش و توزیع هوا 
نکته دیگر در تفاوت کولر گازی و داکت اسپلیت نوع پخش هوا در این دو سیستم است. در کولر گازی تنها یک پنل بر روی دیوار نصب می شود و بسته به ظرفیت آن، پرتاب بادی در حد 4 تا 6 متر در جلوی پنل دارد، اما داکت اسپلیت به دلیل استفاده از پروانه با فشار استاتیک بالا، می تواند هوا را از طریق کانال به همه قسمت‌های محیط برساند.
4- تفاوت در نوع پخش و توزیع هوا
تفاوت میزان صدای دو دستگاه داکت اسپلیت و کولر گازی
میزان صدای مجاز برای دستگاه‌های تهویه مطبوع داخلی (Indoor)، ۶۵ دسیبل می باشد.
برخی از دستگاه‌های داکت اسپیلیت متاسفانه از این حد مجاز بالاتر می باشد و در زمستان که در ها بسته است، صدای دستگاه آزاردهنده می‌باشد.
در برخی از طراحی های داکت اسپیلیت که کیفیت دستگاه بالا می‌باشد، میزان صدای دستگاه در حد مجاز بوده و قابل تحمل است.
5- تفاوت در نوع گرمایش در زمستان 
در ابتدا باید بدانیم، کولرهای گازی اسپلیت و داکت اسپلیت هر دو می توانند، از نوع فقط سرد و یا از نوع سرد و گرم باشند. در صورتی که دستگاهی که خرید می کنید از نوع سرد و گرم باشد، در تابستان هوای خنک و در زمستان هوای گرم را از طریق مصرف برق تامین می کند. به دلیل آنکه در ایران گاز ارزانتر از برق است، برای گرمایش راههای دیگری نیز وجود دارد.
راه اول این است که از شوفاژ استفاده شود. بسیاری از واحد ها کولرگازی و یا داکت اسپلیت نصب می کنند و برای زمستان نیز از شوفاژ استفاده می کنند.
راه دوم که فقط در سیستم داکت اسپلیت قابل اجراست این است که یک کویل آب گرم تهیه می شود و بر روی دهانه یونیت داخلی داکت اسپلیت نصب می شود. در زمستان کمپرسور خاموش اما پروانه و فن دستگاه روشن می شود. آب گرم نیز از طریق پکیج یا موتورخانه درون کویل آب گرم در جریان است. به این صورت هوای گرم از طریق داکت اسپلیت به تمام قسمتها توسط کانال توزیع می شود. مزیت این روش این است حذف سیستم شوفاژ از داخل واحد و در عین حال قطع شدن مصرف برق از سمت دستگاه تهویه است. البته فن دستگاه با برق کار می کند که مصرف ناچیزی دارد.

انتخاب اسپلیت یا داکت اسپلیت؟

برای این که بتوانید بهترین انتخاب را برای خرید مخصوصاً در پروژه های بزرگ داشته باشید، حتماً باید به صورت دقیق بررسی و تحقیق کنید. وجود سیستم های متنوع در صنعت تهویه مطبوع به خاطر نیازهای گوناگون و شرایط جانبی متفاوت می باشد. به همین خاطر اساساً نمی توان گفت که اسپلیت یا داکت اسپلیت بر دیگری برتری مطلقی دارد. با توجه به این که این دو سیستم تفاوت چندانی به لحاظ قیمت و هزینه مصرف برق با یک دیگر ندارند، لذا در مجموع می توان اسپلیت یا کولر گازی را برای واحدهای مسکونی و یا مغازه های نه چندان بزرگ مناسب تر دانست، و در واحدهای بزرگ تر با فضاهای متعدد، داکت اسپلیت را به خاطر عدم نیاز به تعداد زیادی یونیت خارجی گزینه ی مناسب تری می باشد.